طلاق پدیده تلخی است که پیامدهای فردی و اجتماعی مهمی در بر دارد، اما گاهی گریزی از آن نیست. فرزندان از جمله گروه های آسیب پذیری هستند که تحت تاثیر طلاق قرار می گیرند.
طلاق والدین تصمیمی است که ساختار خانواده را تغییر می دهد و اغلب فرزندان درکی از آن ندارند. برای برخی از کودکان، طلاق به معنای از دست دادن خانه و خانواده است. آنها ممکن است نگران این باشند که حالا چه اتفاقی خواهد افتاد و بعد از طلاق والدین، اوضاع چه تغییری خواهد کرد.
نتایج پژوهش ها نشان می دهد که حتی صلح آمیزترین جدایی ها نیز می تواند باعث بروز مشکلات روحی و روانی در کودکان شود که از جمله می توان به اضطراب شدید، نگرانی، بی اعتمادی، انزوا، افسردگی، خشم و پرخاشگری، احساس گیرکردن بین والدین، بدبینی نسبت به یکی از والدین، احساس گناه، سوگ و مشکلات تحصیلی اشاره کرد.
فارغ از اثرات منفی که طلاق برای فرزندان به وجود میآورد، تحقیقات نشان می دهد که واکنش کودکان نسبت به طلاق والدین یکسان نیست و شدت و سرعت تغییرات جسمی و روحی فرزندان تا حدود زیادی به وقایع قبل و بعد از طلاق بستگی دارد.
چنانچه والدین قبل از اقدام به جدایی تا حد امکان فرزندان خود را برای این موضوع آماده کنند و بعد از طلاق نیز از روشهای سازگارانه تری در برخورد با مشکلات فرزندان و روبرو شدن با همسر سابقشان استفاده کنند، می توانند به میزان زیادی از آثار مخرب طلاق روی فرزندان خود بکاهند.
کتاب “وقتی والدین طلاق می گیرند چه اتفاقی می افتد؟” به زبانی ساده و کودکانه تغییرات ناشی از طلاق در ساختار خانواده و راههای کنار آمدن با آن را برای فرزندان بیان می کند و می توان از آن برای آماده سازی کودکان با طلاق والدینشان قبل از اقدام به طلاق و پس از آن استفاده کرد.
امید است مطالعه این اثر برای کودکان، والدین، معلمان و مربیان، روانشناسان و مشاوران و تمامی افرادی که با فرزندان طلاق سر و کار دارند مفید و موثر باشد.
دکتر سیده علیا عمادیان،پژوهشگر و استاددانشگاه